HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Categorie: DIS

RODE BIETENSTAMPPOT

  De rode biet, in het Westen van Nederland vaak kroot genoemd is een wortelgewas uit de Amarantenfamilie. In Nederland wordt rode biet vaak gekookt  en met aardappels en wat vlees & jus gegeten.  Zowel de knol als het blad kan gegeten worden, naast gekookt wordt de biet zowel rauw als gekookt in salades en stamppot gebruikt. […]

MOES van RABARBER van een mooie ouderwetse plant voor in de tuin

Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een plant uit de familie van de duizendknopige planten. De plant wordt gekweekt vanwege zijn eetbare delen, dus de bladstelen. De plant heeft dikke bladstelen en grote bladeren. Er zijn rassen met rode stelen en met groene stelen.  Alleen de bladstelen worden gegeten. Deze worden in stukken van 2 cm gesneden en met weinig […]

STAMPPOT met POSTELEIN / van een VERGETEN GROENTE

  Postelein hoort voor mijn gevoel bij de Nederlandse keuken. In mijn jeugd aten we vaak in de zomerperiode postelein. Mijn vader was er dol op. Het werd rauw in de sla en gekookt in stamppotten gegeten. Als kind moest ik eerst wennen aan de smaak, maar later vond ik deze groente erg lekker. Postelein […]

MENU   APRIL       ECOLOGISCH VEGETARISCH VOORJAARSMENU uit 1994

VELT Het Handboek Ecologische Voeding geeft niet alleen gezonde eet-adviezen, ze leveren zelfs hele dagmenu’s. Samen met de opkomst van de natuurvoedingswinkels heeft deze ontwikkeling samen met biologische landbouw en veeteelt als tegenhanger van steeds meer industrieel geproduceerd voedsel veel invloed gehad op ons huidige eetpatroon en de veranderingen in ons denken over eten. Voor […]

Bloesem en knoppen van Pruim, Kers en Sleedoorn in onze keuken UIT DE NATUUR OF MIJN TUIN

De sleedoorn bloeit nu overal, de kersen op mijn dagelijkse wandeling bloeien nu volop en op ons balkon staat de lei-appelboom in bloei. Vele pruimen moeten nog gaan bloeien. Van verse kersenbloesem werd gezegd dat het ons tegen toverspreuken kan beschermen. Ook werd prunustakken gebruikt om de toekomst te voorspellen. Wat bloesem in biervaten is […]

GEBRADEN MECHELSE KOEKOEK Een zeer oud vlees-kippenras

In de 19de eeuw was waarschijnlijk de Mechelse koekoek de belangrijkste en meest gegeten kip van Europa. In de streek tussen Mechelen en Dendermonde in het Vlaamse land onder Antwerpen kwam een ideale kruising tot stand: een mooi groot hoen met zeer smakelijk wit vlees. Rond 1900 begon deze kip zijn positie te verliezen onder […]

CITROEN ROOMKWARK-TAART voor het Voorjaar

Hier in de oosten en zeker in streken als de Achterhoek is het bij vele families een traditie hun gasten met Pasen te ontvangen met een kop koffie en taart. Dan zie je meerdere personen de bakkerswinkel daar uitlopen met in hun armen goed gevulde taartdozen. Want de tijd dat thuis de paastaart gebakken werd […]

DEEGPAKKETJES IN BOUILLON         UIT DE KLOOSTERKEUKEN

Het verhaal gaat dat monniken het soms moeilijk vonden om in de vastentijd helemaal geen vlees te kunnen eten. Daarom maakte men deegpakketjes klaar waar ze in de vulling stiekem toch vlees verstopten. Maar de abt van het klooster was wel oud en bijna blind , maar hij proefde toch het vlees in de deegpakketjes. […]

KNOKKEPOT at men vroeger aan beide zijden van de Heelweg

Familiebanden werden niet door de grens tussen Nederland en Duisland doorsneden. In Dinxperlo doorsnijden juist de familiebanden de grens. Zo bestond er vroeger een streekgerecht dat zowel in de Achterhoek als rond Bocholt gegeten werd. Jammer genoeg is het vrijwel helemaal aan de Achterhoekse kant verdwenen, maar in Bocholt maken ze er zelfs als iets […]

BIJVOET UIT DE NATUUR OF JE TUIN geschikt in WAFELS of met vet VLEES

Bijvoet is een zeer algemeen hier voorkomende plant uit dezelfde familie als boerenwormkruid, absint-alsem en dragon. Vroeger een van de planten die men gebruikte tegen tovenarij en “aangetoverde” ziektes. De naam heeft natuurlijk iets met onze voeten te maken. Pelgrims en ander reizigers legden vroeger blaadjes in hun schoenen en klompen om zonder problemen te […]